Jacque synger Brel

Om Forestillingen

Jacque

Jacque synger Brel er en musikforestilling bygget op omkring den legendariske visekunstner Jacques Brel's sange. Med enkelte undtagelser på originalsproget fransk fremføres de i danske nyoversættelser af skuespilleren Jacque Lauritsen. For akkompagnementet står Bjarne Sahl på piano og Kim Jezus på harmonika.

Brel's varemærke var fremfor alt den hudløse intensitet, hvormed han gjorde sine sange til medrivende fortællinger om liden- og dårskaber vi alle kender til. Fra krig til kærlighed... Snart spidder han småborgerlig konformitet og skinhellighed for i næste øjeblik at gribe os om hjertet med en chaplinsk blanding af komik, smerte og poesi.

Numre som "Ne Me Quitte Pas" og "Les Bourgeois" hører til de mest kendte, og selv om Jacques Brel ikke mere er i live, har det godt og bor i Paris, lever både de og mange andre videre i bedste velgående. Det vil denne forestilling manifestere ved at søge ind til kernen af den brel'ske nerve: Det nøgne scenerum uden unødig staffage med fokus alene på sangeren og hans historie.

En mikrofon, en lyskegle og en tour de force gennem en perlerække af stemningsmættede viser, der fører publikum ud i alle hjørner af Brel's fascinerende univers. Med et persongalleri der spænder lige fra de brovtende sømænd på havneknejpen i Amsterdam til tøffelhelten der omsider finder ud af, hvordan man slår sin kones elsker ihjel...Kort sagt: En hyldest til livet og kærligheden!

Eller som digteren Christian Kronman skriver:

Vi skal passe lidt på ham Jacques! "Du må ikke gå fra mig", synger han."Jeg vil forære dig perler af regn fra et land, hvor det aldrig regner". Den, der lægger ud med den slags løfter, lægger sig ud med vejrprofeterne. Det er så i orden. De lover selv mere, end de kan holde. Men den der synger: "Jeg vil finde et land, hvor kærlighed er konge, hvor kærlighed er lov, og du er dronning" lægger sig ud med selve samfundsordenen. Og det, mine damer og herrer, er ikke i orden!

Et andet sted synger han: "Jeg kommer bare med petroleum". Næ, det han kommer med er det rene krudt. Hans sange siver ind gennem murene, sniger sig som mosebryg ud over plænerne i de bedre kvarterer, trænger ind i artiskokkens hjerte og befænger den oliven, vi adspredte sænker ned på bunden af vores cocktail. Som sagt: Vi skal passe lidt på ham Jacques!

Repertoire

Tyren (Les Toros)
Jacky (Chanson de Jacky)
Jeg elskede (J'aimais)
Rosa
Næste (Au Suivant)
Petroleum (Le Gaz)
De gamle (Les Vieux)
Hesten (Le Cheval)
Hos den slags (A ces gens là)
Bourgeoisiet (Les Bourgeois)
Le Plat Pays
Nattens hjertemaskepi (Paumès de Petit Matin)
Begravelsestango (Tango Funebre)
Sommeraften (Je Suis un Soir d'Éte)
Zambra (Zangra)
Jef
De skinhellige (Les Bigotes)
Amsterdam
Ne Me Quitte Pas
Madeleine
La la la